Kari Nirha: Puhe tuomiokirkon sankarihaudoilla 6.12.2013

Helemistä
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Lapuan Suomi-Viro -Seuran puheenjohtaja Kari Nirha

Puhe tuomiokirkon sankarihaudoilla itsenäisyyspäivänä 2013

Hyvät kuulijat, arvoisat juhlavieraat

On jälleen aika muistaa itsenäisyytemme puolesta taistelleiden ja taistelukentille kaatuneiden sankarivainajien, suomalaisten miesten ja nuorukaisten muistoa.

Rintamalla, Yrjö Jylhä lausui osuvasti:

"Mi annettu on, se kestettiin, yli päämme kun löi tulilaine

Ja rinnalla tuntomme tuomion, muu kunnia meille on arvoton

Katinkultaa kiitos ja maine!"

Itsenäisyys on meille tämän päivän suomalaisille itsestään selvyys – vaikka niin ei saisi olla. Sotiemme aikana isänmaan puolesta kaatuneet sanakarivainajat, sodassa vammautuneet veteraanit ja sodasta elävänä selvinneet miehet ja naiset, maamme jälleenrakentajat, ovat lunastaneet teoillaan, uhreillaan ja työllään meille vapaan isänmaan, jonka puolesta on syytä kamppailla joka päivä.

Syvästi kunnioittamamme kaatuneet, tänne haudatut lapualaiset isänmaan puolustajat muistuttavat meille kouriin tuntuvasti siitä, minkä arvoinen heidän mielestään oli isänmaan itsenäisyys. He eivät vaatineet oikeuksiaan tai avustuksia, parempaa sosiaaliturvaa, parempia palveluita, enemmän rahaa; he olivat valmiit uhraamaan elämänsä, kaikkensa, kalleimpansa sen eteen, että saisimme itse päättää omista asioistamme, että saisimme elää vapaina vapaassa maassa. Heidän ansiostaan voimme pystypäin kulkea muiden kansakuntien joukossa, suomalaisina.

Olemme ikuisessa kiitollisuuden velassa näille Lapuan sankarivainajille vapaudestamme ja siitä tulevaisuuden kasvupohjasta, jonka he uhrautuvalla työllään meille loivat. Toivon ja uskon, että me suomalaiset haluamme jatkaa heidän taisteluaan itsenäisyydestä tässä muuttuneessa maailmassa. Aseet ja toimet ovat erilaiset, mutta velvollisuutemme on jatkaa heidän alkamaansa työtä rakkaan isänmaamme onneksi.

Lopuksi toivotan HYVÄÄ ITSENÄISYYSPÄIVÄÄ MEILLE KAIKILLE !!!