Marianne Hietala: Puhe Kiviristillä Lapuan Päivänä 14.7.2014

Helemistä
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kiviristin muistomerkit.jpg

Kunnioitetut veteraanit , arvoisat lapualaiset, hyvä juhlayleisö

Tänä kesänä on Kiviristin kenttä avautunut monelle uudella tavalla.Olemme katselleet tätä aluetta hieman eri kulmasta. Tavallisesti tuossa nurmikoilla temmeltävät nuoret. Hyvä niin. Herättäjäjuhlilla tallasi kenttää 30 000 henkeä. Monet kiittelivät, että keskellä kaupunkia on tällainen keidas. Lapuan Päivät voi myös kotiseutujuhlana olla vihreä keidas.

Tänään muistamme heitä, jotka taistelivat tällä kentällä. Hyvä on tuntea omaa historiaamme. Se on myös nuorille tärkeää. Historia on mielenkiintoinen oppiaine koulussa. Varsinkin , jos nuori väittää , että historia on kuivaa.

Silloin mennään Kaunissaaren kautta Koveron Myllyyn, kuten entinen opettajani Jaakko Ikola tapasi sanoa. Tässä se tarkoittaa, että otetaan opetuksessa avuksi ”toiset aivot”, sormet. Se auttaa usein. Kerron pienen tarinan koulusta. Aiheena Suomen sota ja Lapualla käyty voittoisa taistelu.

Oppilaat piirustivat suurelle vanerilevylle Lapuanjoen ja Nurmonjoen.Tehtiin pellot ja silloiset tietkin näkyviin. Merkittiin Ritamäki ja Liuhtari ja ns. isokylä. Yhteisvoimin syntyi pienoismalli silloisesta Lapuasta. Siinä vanerin päällä olivat Liuhtarin talot ja navetat, jokunen saunakin. Puutikuista kyhättiin kaikki! Sormet tekivät töitä ja aivot ajattelivat. Yksi muovaili lehmiä hakaan. Hevosia ilmestyi talliin. Joku teki riihen ja aitan. Pari poikaa rakensi Tervarantaan sillan ja he keksivät nikertää pienet tervatynnyritkin rantaan.

Kun pienoismalli oli melkein valmis……otin puheeksi Ritamäen! Siinä vaiheessa luokassa alkaa kuhina . – Kerron, kuinka kesti kolme päivää, kun pääsivät Kauhavalta Ritamäelle!

-Ai ketkä ? , kysyy yksi. Ja niin käymme pienoismallin avulla läpi sitä, mitä Lapualla oikein tapahtui 14.heinäkuuta 1808. Historia on syitä ja seurauksia. Kerron, kuinka venäläisten etujoukot hidastivat suomalaisten kulkua tehden jatkuvasti hyökkäyksiä ja siten viivyttäen etenemistä. Eräs oppilaista viittaa ja kertoo toisille tietävänsä sen ”sotatieksi” kutsutun , joka vieläkin löytyy. Niin ja Ritamäen alla olevaan ruispeltoon piiloutui venäläisiä väijymään suomalaisia.

- Ja tiedättekö, mitä tapahtui jokirannassa? Osoitan Lapuanjoen rantaa. Kolmen ja puolen kilometrin matkalle venäläiset olivat asettuneet rintamaksi. Ränkimäellä oli venäläisten tykistöasema. Kuului vain yksi tykinlaukaus ja taistelu oli täydessä käynnissä. Venäläiset , kärsittyään tappion, sytyttivät Tervarannassa sillan ja silloinkos tervatynnyrit roihahtivat. Tuli levisi äkkiä tuulen mukana.

Lähes koko Liuhtarin kylä paloi. Terva valui jokeen ja Lapualla levisi sen johdosta sanonta: ”Kyllä se oli kauhia päivä, ku jokikin paloo!”

Venäläiset perääntyivät tappion kärsineinä ja lähtivät kohti Kuortanetta. Tiistellä oli jo kuultu, jotta taisteltu on. Tarina kertoo, kuinka Hiipakan piika säikähti ja sieppasi pöydänkannen tuvan pöydästä irti ja hinasi sen jokirantaan ja pääsi kuin pääsikin sillä Paavolan puolelle.

Historia muuttui tunnilla eläväksi. Pienoismalli Lapuan taistelusta tuli valmiiksi. Sen ääressä asiat käytiin moneen kertaan vielä läpi, tykinlaukauksineen ja sotilaitten urheutta ihmetellen…ja Liuhtarin talojen palamista surren. Lapuan taistelu voitettiin tällä kentällä, vaikka sota sitten hävittiinkin.

Tämän tarinan opetus on se, että historia muuttuu ymmärrettäväksi kun asiat koskettavat jollakin tavalla omaa kokemusmaailmaa. Lapuan taistelu antaa miettimistä vielä nykypolvillekin.Se opettaa.

Uhka tiivistää aina yhteenkuuluvuutta. Pitää pystyä laittamaan syrjään ”olemattomat” asiat ja keskittyä olennaiseen. On tärkeää nähdä vahvuudet, joita meillä on! Meidän pitää etsiä parhaat keinot ja luoda laatua niillä. Vähällä voi saada aikaan paljon, kun on tahtoa.

Me tiedämme juuremme! Sen pitää näkyä lujana luottamuksena tulevaisuuteen. Tiukkojenkin aikojen yli pääsemme. Lapuan taistelua ei olisi voitettu, jos olisi annettu periksi. Esimerkillä on vaikutusta. Lapua on ja pysyy! Me olemme sisukasta sorttia.

Uskomme tulevaisuuteen - uskomme työntekoon !

Hyvää Lapuan Päivää 2014!