Eino Eväsoja

Helemistä
Versio hetkellä 12. marraskuuta 2020 kello 07.22 – tehnyt Admin (keskustelu | muokkaukset) (→‎Eino Eväsoja)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Eino Eväsoja

Eino Eväsoja

Eino Eväsoja oli syntynyt Hangossa. Hänen isänsä työskenteli Valtion rautateiden konepajalla ammattimiehenä. Einolla heräsi jo nuorella iällä kiinnostus mekaanisiin asioihin. 1914 hän työskenteli jo konepajan palveluksessa mistä siirtyi Koneen ja Sillan palvelukseen Helsinkiin. Siellä hän toimi  apulaisena tykinlavetin osien tarkistuksessa.

Ajan ollessa rauhaton hän palasi kotiin Tervakoskelle. Sodan laannuttua hän työskenteli  Paloheimon sahan ja konepajan palveluksessa Riihimäellä.  Tämän jälkeen  hän työskenteli Tervakosken paperitehtaalla mutta mieli paloi hankkimaan uusia kokemuksia. Eväsoja työskenteli tunnetussa Thomenin toimistossa työnjohtajana jonkin aikaa mistä hän siirtyi paroni ja eversti Aminoffin palvelukseen.

Eväsoja hakeutui Helsinkiin Ase Oy:n palvelukseen. Tässä työssä hän tutustui erilaisiin aseisiin ja kiinnostus aseisiin säilyi läpi elämän. Eväsoja tunnettiin työnsä ohella maakunnassa aseiden korjaajana , erityisesti metsästysaseiden. Ase Oy:n jälkeen Eväsoja työskenteli Helsingissä Singerillä mekaanikkona.

Kun maassamme aloitettiin patruunoiden valmistus Riihimäen asetehtaalla oli Eväsoja tehtaan ensimmäisiä ammattimiehiä. Valtioin Patruunatehtaan perustamisen jälkeen Lapualle kulkeutui Eväsojan tie uuden tehtaan palvelukseen 23.11.1925.

Tehdasta aloitettaessa hän toimi mekaanikkona , työkaluviilajana, konemekaanikkona. Hän toimi myös tehtaan ammattikoulun työnopettajana. Rauhallisena ja ammattinsa taitavana hän sopi opetustehtävään hyvin.

Pitkä päivätyö Lapuan Patruunatehtaalla jatkui  muovi- ja lyijyosaston työnjohtajana eläköitymiseen asti. Eläkepäivät kuluivat puutarhan-ja mehiläistenhoidon parissa. Eväsoja viihtyi myös kesäisin Loviisassa meren äärellä kalastellen.

Huomionosoitukset:

Keskuskauppakamarin kultainen ansiomerkki.1960

Vuoden 1939-1940 sodan muistomitali soljella

2 luokan vapaudenmitali 1940

Vapaudenristin 2 luokan ansiomitali

Lähteet Lapuan Sanomat 3.11.1960, Uusi Suomi 5.11.1960

Koonnut: Olli-Pekka Hiipakka