Marianne Hietala

Helemistä
Versio hetkellä 9. marraskuuta 2020 kello 10.27 – tehnyt Admin (keskustelu | muokkaukset) (→‎Marianne Hietala)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Marianne Hietala

Marianne (Malla) Hietala, o.s. Keltto
Erityisopettaja, luottamushenkilö
Syntynyt
1.7.1949 Lapua
Yhteystiedot
marianne.hietala(a)nic.fi
Linkit
htts://www.facebook.com/marianne.hietala.5

Marianne Hietala, o.s. Keltto on lapualainen erityisluokanopettaja ja luottamushenkilö.

Positiivinen ja iloinen kasvattaja

Marianne Hietala on toiminut yli 40 vuotta opettajana. Tultuaan ylioppilaaksi Lapuan Yhteislyseosta 1970 hän suoritti lastentarhanopettajan tutkinnon 1972. Hän työskenteli sitten lastentarhanopettajana Tampereen kuntouttamislaitoksen päiväkodissa 1973–1975 sekä Lapualla Yllinkulman ja Päivärannan päiväkodeissa 1975–1987.

Vuonna 1987 Hietala siirtyi ilmaisuaineiden opettajaksi Seinäjoen sosiaalialan oppilaitokseen ja vuonna 1989 luokanopettajaksi Lapuan eri kouluihin. Hän toimi Hellanmaan, Lakaluoman ja Toijanniemen kouluissa 1989–1992, vuoden kussakin. Kun luokanopettajan ammatti alkoi tuntua omalta, hän hakeutui uudelleen opiskelemaan ja suoritti kasvatustieteen maisterin tutkinnon ja luokanopettajan pätevyyden 1995. Sittemmin hän toimi luokanopettajana Alahärmän Ekolan koululla 1995–2000, näistä koulunjohtajana 1997–2000.

Kun erityisopetus alkoi tuntua omimmalta, Hietala vaihtoi erityisluokanopettajaksi Lapuan keskuskoululle ja yläasteelle vuonna 2000. Vuoden kuluttua työmaa siirtyi kokonaan yläasteelle, jossa hän on työskennellyt erityisluokanopettajana siitä lähtien. Vuonna 2003 hän suoritti erityisluokanopettajan tutkinnon.

Hietala harrastaa sotainvaliditoimintaa, kirjallisuutta ja kuorolaulua. ”Olen toiminut Lapuan sotainvalidien naisjaoston puheenjohtajana vuodesta 2002. Kun tyttäremme valittiin juhannusneitoehdokkaaksi, jäin innostuneena tekemään vapaaehtoistyötä ja johtamaan naisjaostoa. Sen toiminta onkin ollut varsin vireää nyt yli kymmenen vuotta”, hän kertoo.

Hietala on kirjoittanut neljä runokokoelmaa. Hän on saanut 1. palkinnon Kansallisen Kokoomuksen valtakunnallisessa kirjoituskilpailussa sekä palkintosijoja ja kunniamainintoja erilaisissa runo- ja kirjoituskilpailuissa.

”Lukeminen on minulle tärkeä vapaa-ajan harrastus. Samoin kuorolaulu, jonka koen olevan sopivaa vastapainoa ja rentouttavaa virkistystä erityisopettajan työlle. Lapuan Sekakuorosta olen oman paikkani löytänyt jo vuosien ajan. Iäkkään äitini luona käväisen vapaa-aikanani lähes päivittäin. Lastenlapset ovat myös suuri ilonaihe. Heidän kanssaan haluan usein viettää aikaani. Kukkien kasvattaminen houkuttelee myös kovasti ja parina viime kesänä olen vuokrannut kaupungilta pikku palstan auringonkukkien, unikkojen ja lemmikkien kasvatusta varten. Saarenkankaan puutarhapalstalla puuhatessa voi välillä kipaista vaikka uimaan, joka on myös yksi mieluinen harrastukseni, etenkin helteisinä kesäpäivinä."

”Muistan, kuinka isäni puhui usein meille lapsille vastuusta. Hän myös toimi luottamustehtävissä Lapuan tuomiokirkkoseurakunnassa. Se on ollut minullekin esimerkkinä. Kun pyydettiin, lähdin ehdokkaaksi kunnallisvaaleihin. En ole sitä katunut. Politiikkaan osallistuminen on antanut uusia näköaloja ja uusia ystäviä. Antoisinta on ollut tiivis yhteistyö muiden päättäjien kanssa. Vastuu yhteisistä asioista on ollut kiinnostavaa ja politiikassa tarvitaan niitä, jotka rakentavat yhteistä tulevaisuutta. En ole repivää sorttia. Uskon, että hyvällä saa aikaan paljon enemmän. Koen myös niin, että luottamustehtävissä voin toimia heikoimpien tukena. Kaikki päätöksen ovat tavalla tai toisella nivoutuneina ihmisten hyvinvointiin."

”Oppilaat koulussa tuumivat kerran, jotta Mallan pinna ei ensimmäisenä pala! Sanoivat myös, että olen luonteeltani positiivinen ja iloinen ihminen. Ja kuulemma melko kekseliäs … kun luovuutta tarvitaan. Kirjoja rakastan. Mieluiten luen historiallisia teoksia. Suomen kansan kohtalon vuodet erityisesti innostavat lukemaan. Isäni oli sotaveteraani.”

”Omasta mielestäni olen melko sisukas ja innokas yrittämään vaikka läpi harmaan kiven. Haluan auttaa heikompia. Geeniperimää kaikki? Olen huomannut, että unelmilla on taipumus toteutua – kannattaa siis asettaa tavoitteita! Mitä muuta pohjalainen nainen voisikaan. Määrätietoisuutta kyllä löytyy!”

”Eräs ystävä kuvaili minua niin, että siinä on peruslapualainen ”körttiflikka”. Osaan minä toki Siionin virret, siitä on ollut apua elämän varrella, varsinkin vastamäessä. Isä ja äiti opettivat käymään kirkossa. Kasvoin kahdeksanlapsisessa yrittäjäperheessä. Olen sitä mieltä, että lapsen ja nuoren kasvatuksessa on kannustaminen ja oppimisen ilon löytäminen kaikkein tärkeintä. Minun elämäni tärkeä periaate on tämä: Toivoa ei saa koskaan menettää!”

Karhunmäessä syntyneen Hietalan vanhemmat ovat Arvi Keltto (k. 2005) ja Rakel Keltto. Hän on naimisissa ja hänellä on kolme aikuista lasta.

Nykyisiä luottamustehtäviä

Lapuan kaupunki

 • kaupunginvaltuutettu vuodesta 2004 (kok.)
 • perusturvalautakunnassa kaupunginhallituksen edustaja 2004–2012, jäsen vuodesta 2013

Lapuan sotainvalidien naisjaosto

 • puheenjohtaja vuodesta 2002

Muita aiempia luottamustehtäviä

Lapuan kaupunki

 • kaupunginhallituksen jäsen 2004–2012

Julkaisuja

 • 2001: Yhtä juhlaa. MC Pilot, Tampere 2001. 111 s.
 • 2000: Suklaarasia. MC Pilot, Tampere 2000. 137 s.
 • 2000: Kultalankaa. MC Pilot, Tampere  2000. 159 s.
 • 1999: Kuun morsian. MC Pilot, Tampere 1999. 135 s.
 • artikkeleita oppimisesta ja opettamisesta

Palkintoja ja huomionosoituksia

 • Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan 1. luokan mitali kultaristein
 • Sotainvalidien Veljesliiton Etelä-Pohjanmaan piirin Suuri ansiomerkki
 • OAJ:n kultainen merkki yli 30 vuoden työstä opettajana

Julkaisuhistoria:

23.6.2013 Nykyinen versio Teppo Ylitalo