Simpsiö

Helemistä
Versio hetkellä 11. tammikuuta 2021 kello 14.28 – tehnyt Admin (keskustelu | muokkaukset)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Simpsiö on lakeusmaisemasta yli 80 metriä kohoava "vuori". Alkuaikojen myyttisestä peikkojen paikasta se on muuttunut aktiivisesti hyödynnettäväksi luonto- ja liikuntakeitaaksi.

Myyttinen luontokohde[1]

Sijaintipaikka Simpsiö (näytä kartalla)Yhteystiedot Simpsiönrinteentie 28, 62100 LapuaRinnehiihtokeskus: martti.kivisaari( a )simpsio.com Ravintola: ravintolataivaanpankko( a )gmail.com Mökkimajoitus: kokko.penneli( a )gmail.com, minna.ylimaki( a )gmail.com Luonto-Simpsiö: raija.talvitie( a )lapua.fiLinkit Simpsiö Outdoor Resort: www.simpsio.fi/ Rinnehiihtokeskus: http://simpsio.com/ Luonto-Simpsiö: www.lapua.fi/web/?c=1759&nv=10&lang=fi

Simpsiön luonto on elähdyttänyt lapualaisia vuosisatojen ajan. Alueelta löytyy monia lähiympäristöstä poikkeavia kasvi- ja kiviesiintymiä.

Simpsiön yli vei vanha kirkkotie, jota pitkin lapualaisetkin ennen 1500-luvun jälkipuoliskoa vaelsivat Kyrön kirkkoon.

Vanhastaan Simpsiö oli jollakin tavalla myyttinen paikka. Vanhojen uskomusten mukaan kivien sisällä asui "kummajaasia", ja ison kiven sisällä niitä vasta asuikin. Puhuttiin Simpsiön peikoista, joita tarinan mukaan Turun piispa olisi käynyt joskus manaamassa takaisin kiven sisäänkin, ja levähtänyt Simpsiölle kavutessaan erityisellä "Piispan penkillä".

Simpsiöllä oli aikoinaan ainakin yksi uhrauspaikka, johon kerrotaan heitetyn ensin lantteja ja sitten kiviä, jotta kummajaaset olisivat päästäneet kulkijan menemään rauhassa.

Simpsiöllä sijaitsi aikanaan myös mestauspaikka, jota lienee viimeksi käytetty 1700-luvun jälkipuolella.

Jonkinlaista myyttisen menneiden jatkumista merkitsi 1820-luvulla perustettu Simpsiön hautausmaakin.

Viimeistään 1800–1900-lukujen taitteesta lähtien Simpsiöllä vietettiin juhannusjuhlia, jotka sittemmin siirtyivät muualle, mm. Karhunmäen kristilliseen kansanopistoon.

Monen lajin urheilukeskus

Simpsiötä hyödynnettiin 1900-luvulta lähtien enenevässä määrin erilaisessa liikunnassa ja urheilussa. Ensimmäisenä valmistui puinen näköalatorni vuonna 1948, joka kuitenkin pääsi ränsistymään 1970-luvulla ja korvattiin uudella vuonna 1984.

1950-luvulla Lapuan Urheilupaikkasäätiö alkoi ajaa hiihtomajan rakentamista Simpsiön kupeeseen. Se valmistui 1960 ja sai viereensä uimapaikan. Hyppyrimäki valmistui 1963, mutta romahti Simpsiön kupeeseen vuonna 1981.

Simpsiölle avattiin vuonna 1985 rinnehiihtokeskus, joka on vuosien mittaan laajentunut sekä toiminnoiltaan että alueeltaan. Simpsiön Rinnehiihtokeskus on Läntisen Suomen suurin rinnehiihtokeskus ja koko perheen talviurheilukeskus. Rinteiden yhteyteen rakennettiin uusi hyppyrimäki 2010-luvulla.

Mökkikylä nousi alueelle 1990-luvun alussa ja se on laajentunut siitä lähtien. Jo 1980-luvulta lähtien haaveiltu hotellihanke toteutui lopulta vuonna 2012.

Simpsiön toimintoja on kehitetty aktiivisesti erilaisin hankkein ja projektein. Alueelle on rakentunut mm. monia luontoreittejä. Simpsiölle on esitetty myös mm. maauimalaa, golfkenttää, väestönsuojaa, monitoimihallia ja hiihtoputkea. Ne ovat herättäneet vilkasta keskustelua puolesta ja vastaan. Erityistä kädenvääntöä on käyty luontoarvojen ja alueen kaupallisen hyödyntämisen välillä.

Julkaisuhistoria:

11.7.2013 Nykyinen versio AdminMuseo

Viittaukset

1

Esa Ruuskanen & Teppo Ylitalo: Lapuan historia 3. Lapuan kaupunki ja Lapuan tuomiokirkkoseurakunta 2010. s. 60-62. (viite koko artikkeliin)