Vappu Kataja

Helemistä
Versio hetkellä 11. marraskuuta 2020 kello 13.32 – tehnyt Admin (keskustelu | muokkaukset) (→‎Vappu Kataja (1932–2013))
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Vappu Kataja (1932–2013)

Vappu Kataja
Vappu Kataja
Teologian maisteri, lehtori, lähetystyöntekijä
Syntynyt
9.3.1932 Ilmajoki
Kuollut
19.7.2013 Lapua
Lähteet
Helsingin Sanomat 28.7.2013.

Vappu Kataja (1932–2013) oli lehtori ja teologian maisteri. Hän oli 37 vuoden ajan Suomen luterilaisen evankeliumiyhdityksen Japanin lähetti. Hän oli lähtöisin Ilmajoelta, mutta asui eläkkeelle jäätyään Lapualla vuodesta 1995.

Elävä usko lapsuudenkodista

Vappu syntyi Ilmajoella 9. maaliskuuta 1932 Arvo ja Elli Katajan monilapsiseen perheeseen. Me kaikki lapset saimme vankan tuntuman elävään uskoon, kun vanhempamme pitivät kotihartauksia ja avasivat ovet seurakunnan ja yhdistysten tilaisuuksille. Lähetysuutisia kuulimme äidin sisarilta, Kiinan lähetti Martta Syvänteeltä, Namibian lähetti Anni Syrjältä ja hänen perheeltään sekä seurapuhujilta. Vappu toimi Ilmajoen seurakuntanuorissa ja aloitti Helsingissä teologian opiskelun.

Opiskeluaikanaan sisareni hoiti Evankelisen ylioppilasliiton lähetyskerhoa, oli mukana SLEY:n rippikoululeireillä ja muussa toiminnassa. Hän koki myös voimakkaan lähetyskutsun, josta hän kertoi Evankeliumiyhdistyksen johtajalle, Toivo Rapelille. Edessä häämöttävä ura sai hänet jo opiskeluaikana osallistumaan lähetystyöhön aikovien kansainväliselle kielikurssille Englantiin.

Opiskeleva ja opettava lähetystyöntekijä

Valmistuttuaan Helsingin teologisesta tiedekunnasta Vappu erotettiin lähetystyöhön Ilmajoen kirkossa, ja hän lähti Japaniin vuoden 1959 alussa. Orientoitumisajan jälkeen hän siirtyi Japanin ev. lut. Kirkon audiovisuaalisen keskuksen palvelukseen. Kova työnteko ja siinä käydyt keskustelut kartuttivat nopeasti kielitaitoa. Tältä ajalta itselleni on jäänyt mieleen Vappu-siskoni innostus ja toiveikkuus, mikä kävi ilmi myös hänen kirjeistään.

Työn väliaikoina Vappu kehitti itseään ahkerasti. Hän opiskeli kasvatusoppia USA:ssa Gettysburgin luterilaisessa seminaarissa, suoritti teologisten opintojensa jatkoksi laudatur-arvosanan käytännöllisessä teologiassa ja kirkon vakinaisen lehtorin tutkinnon.

Vappu oli kiinnostunut mm. japanilaisen teologin, Kazo Kitamorin kärsimystä koskevista ajatuksista. Näitä ajatuksia lähelle oli päätynyt kirjailija Shusako Endo, jonka kirjoihin Vappu tutustui. Hän myös käänsi Endon teoksen Vaitiolo japaninkielestä suomeksi. Vappu johdatti aikoinaan siskoni, minut ja muitakin tämän kirjan tapahtumapaikoille Kyushun alueella.

Mieluisa tehtävä Vapulle oli toimiminen Shizuokassa, Fuji-vuoren tuntumassa, Tokain lut. raamattuopiston opettajana vuosina 1965–1973. Työrytmi oli koulumaisen selkeä, ja vuorovaikutus opettajan ja oppilaiden kesken oli antoisa. Tämän koulun oppilas Hisao Sato Sendaista on Helsingin evankelisen opiston käytyään toiminut nuorisonohjaajana Suomessa.

Vappu sai tuntuvan kokemuksen idän luonnonvoimista, kun tulvavesi tunkeutui hänen kotiinsa. Lähetti pelastettiin oman kotinsa pöydältä.

Kirjallisuutta edistämässä ja virsikirjaa tekemässä

Toimittuaan 1973–1975 Yaizun seurakunnan lehtorina Vappu oli vuosina 1977–1983 kirjallisuusseura ja tutkimuskeskus Seibunshan palveluksessa. Hän oli tämän keskuksen apulaisjohtaja ja tutkija. Suomalaista kirkonrakennustaitoa esittelevää kuvateosta ryhdyttiin tekemään hänen aikanaan ja Lutherin teoksia käännettiin japanin kielelle. Vapun työmatkat ulottuivat Saksaan saakka. Olimme Kerttu-sisareni kanssa tuohon aikaan Vapun vieraana ja havaitsimme, kuinka työn tahti tutkimuskeskuksessa oli uuvuttava. Pitkän työviikon lisäksi lomat olivat japanilaiseen tapaan harvinaisia.

Vappu kuului Japanin kirkon virsikirjakomiteaan. Puheenjohtaja Seigoro Ushimarun mukaan Vapun tärkeä tehtävä oli esitellä kirjaan suomalaisia virsiä. Uusi virsikirja Sambika ilmestyi vuonna 1974.

Seibunsha-kauden jälkeen Vappu toimi Tokion Ichigayan ja Ikebukuron seurakunnissa. Hän oli SLEY:n japaninlähetysalan esimies vuosina 1983–1988.

Eläkevuodet Lapualla

Siskoni siirtyi vuonna 1995 eläkkeelle ja asettui asumaan Lapualle. Hänen toiveenaan oli saada koti, jonka lähellä on ”joki, kirkko ja kirjasto”. Toive toteutui. Oli myös tilaisuus jatkaa jo nuorena alkanutta musiikin harrastusta.

Erityisesti lapset olivat Vapulle tärkeitä viime vuosina. Hän muisti heitä ja saattoi rukouksissa Jumalan eteen.

Vappu vieraili viimeisen kerran Japanissa vuonna 2004 osallistuen puhujana kirkon juhlaan. Hän kuoli Lapualla 19. heinäkuuta 2013 pitkäaikaisen sairauden jälkeen.

Hänellä on edessään Taivaan juhla Kristuksen ansiosta.


Kirjoittaja Jussi Kataja on rovasti ja Vappu Katajan veli. Julkaistu aiemmin Helsingin Sanomissa 28.7.2013.

Julkaisuhistoria:

17.1.2014 Versio 1 AdminMuseo
17.1.2014 Nykyinen versio AdminMuseo