Eino Ranttila: Piirteitä herastuomari Kiilusesta

Helemistä
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Herastuomari Iisak Kiilunen omasi avuliaan luonteen, ja kun hän tunnetusti oli monitaitoinen mies, hän oli lähimmäisilleen hyödyksi mitä moninaisimmissa asioissa. Kerrottakoon tässä yksi tapaus.

Eräänä talvena oli Kiilunen kestailemassa Kurejoella Juuvin talossa, missä hänen sisarensa oli emäntänä. Talossa oli ollut tapana käyttää rautakankea tallin ulkopuolella oven pönkkänä, ettei tallin ovi varsinkaan yöaikoina voisi aueta. Nyt oli kumminkin käynyt niin, että kyseinen rautakanki oli jostain käsittämättömästä syystä kadonnut, eikä sitä etsiskelyistä huolimatta mistään löydetty. Tästä oli talon miesväki jo kertonut vieraallekin, nimittäin Kiiluselle, samalla pahkuloiden, että kaikki niille varkaille kelpaakin. Kiilusella oli tapana vieraillessaan katsella tarkoin talon paikkoja, oliko järjestys minkälainen, oliko työkalut paikoillaan ja niin poispäin. Niinpä hän kierroksellaan huomasi talon sontaladossa rautakangen mielestään sellaisessa paikassa, mistä sitä on vaikea huomata. Tällöin hän heti muisti, että täällähän se kadonnut kanki nyt onkin. Hän päätti vähän vitsailla kangen kustannuksella.

Tupaan päästyään hän otti uudelleen puheeksi kadonneen rautakangen, ja samalla ihmetteli, että on täälläpäin varkaita. Illalla ennen nukkumaan menoa Kiilunen tarkoin seurasi, koska talon miesväki kävi hevoset ”yöstämässä”, ja sen jälkeen, kun muut jo olivat vuoteissaan, kävi vielä asioillaan nurkantakana, samalla tuoden kadonneen kangen paikoilleen tallin oven pönkäksi. Siinä vielä ennen vuoteeseen menoaan Kiilunen tiedusteli, halusiko talon väki, että laittaisi varkaan tuomaan kangen paikoilleen. Hän nimittäin mainitsi omaavansa sellaisen taidon, jolla tällaiset asiat saadaan järjestykseen. Talon väki oli ilman muuta sitä mieltä, että jos Kiilunen omaa sellaisen voiman, niin antaa kangen tulla vain paikoilleen. Kiilunen lupasi asian, ja meni myöskin nukkumaan.

Aamulla jo varhain, kun Kiilunen vielä oli vuoteessa, hän kuuli tuvan puolelta puhetta, että se kadonnut kanki todellakin on yön aikana tullut paikalleen tallin oven pönkäksi. Tästä ihmeestä mentiin tietysti heti kertomaan myöskin talon vieraallekin. Tämä otti tiedon vastaan vain hyvin rauhallisesti, sanoi vain, että niinhän hän illalla lupasikin. Hän ei tietystikään kertonut asian todellista laitaa, vaan varoitteli talon väkeä, ettei tästä nyt vaan saa kertoa kenellekään, sillä hän ei pidä tätä tällaista ammattinaan, koska on jo tehtäviä muutoinkin aivan tarpeeksi. Mahdollisesti asia pidettiinkin salassa, koska ei suurempaa ruukaa tällaisista asiakkaista myöhemminkään Kiilusen vaivoiksi tullut.