Iida Saari

Helemistä
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Iida Saari (1923–2010)

Iida Saari
Iida Onerva Saari
Johtava kodinhoitaja
Syntynyt
20.11.1923 Lappajärven Kauhajärvi
Kuollut
22.11.2010 Lapua

Iida Saari oli Lapuan ensimmäinen kodinhoitaja ja myöhemmin ensimmäinen johtava kodinhoitaja ajalla 1.4.1951 -31.12.1984.  Kunnat alkoivat vuonna 1950 saada valtionapua kodinhoitajien palkkaamiseen. Lapuan kunnan huoltolautakunta perusti ensimmäisen kodinhoitajan viran  ja valitsi siihen Iida Saaren 1.4.1951 alkaen. Ennen kunnallisen viran perustamista Iida Saari toimi Mannerheim-liiton Lapuan osaston palkkaamana kodinhoitajana 1.9.1947-31.3.1951.

Itse tienatuilla rahoilla kouluun

Iida Onerva Saari syntyi Lappajärven Kauhajärvellä 20.11.1923. Hän oli nuorin Juho ja Justiina Saaren pienviljelijäperheen viidestä lapsesta. Kuusivuotisen kansakoulun ja kaksivuotisen jatkokoulun jälkeen hän haaveili jatkokoulutuksesta, vaikka se ei ollut syrjäkylällä kovin tavallista siihen aikaan.

Vähävaraisen kodin tyttären ainoa mahdollisuus oli hankkia itse koulurahat. Hän kutoi kankaita, jotka hän kuljetti polkupyörällä Kauhavalle myytäväksi.

Vuonna 1944 kouluhaave toteutui ja hän pääsi Lapuan emäntäkouluun. Vuoden mittaisen koulun jälkeen hän halusi hankkia itselleen ammatin. Vuoden 1945 alussa hän pääsi Mannerheim-liiton kodinhoito-opistoon Espoon Viherlaaksoon. Kurssi kesti neljä kuukautta. Kurssin jälkeen hän oli työssä Oulaisissa, kunnes Lapualta löytyi kodinhoitajan työtä syksystä 1947 alkaen. Täydennyskurssin jälkeen vuonna 1950 hänet merkittiin koulutettujen kodinhoitajien luetteloon. Unelma ammatista oli toteutunut.

Innostus kodinhoitajan työhön säilyy vuosikymmeniä

Iida oli erittäin innostunut kodinhoitajan työstä. Alkuvuosikymmeninä kodinhoitaja toimi pääasiassa lapsiperheissä, äidin ollessa synnyttämässä tai sairaana. Kodeissa saatettiin olla kaksikin viikkoa yhtä mittaa, kun synnytyslaitos piti ensisynnyttäjää hoivissaan kymmenen päivää ja muitakin viikon. Myös välttämättömiä navettatöitä saattoi kuulua toimenkuvaan. Työmatkoja pitkin pitäjää hän kulki linja-autolla, polkupyörällä, suksilla  ja mopolla.

Voisi ajatella,että lapsille olisi vaikeata ottaa kotiin vieras henkilö äidin ollessa äkillisesti poissa.  Iida Saari ilmeisesti osasi löytää toimelleen sopivan muodon, koska lukuisat ”hoidokit” ovat muistaneet häntä  myönteisesti vuosikymmentenkin päästä. Valoisa luonne, toimeliaisuus ja luontainen auktoriteetti auttoivat häntä saamaan lapsiperheiden luottamuksen.

Osa perheistä tuli myös hyvinkin tutuiksi, kun kodinhoitajaa tarvittiin monia kertoja uusien lasten syntyessä. Hän saattoi myös viedä pienen lapsen viikonlopuksi omaan kotiinsa, jos tällä ei äidin poissa ollessa ollut kodinhoitajan mielestä riittävää hoitoa sisarusten tai isän huomassa. Hän teki kutsumustyötä.

Kun Paukun räjähdys lisäsi äkillisesti perheiden tuen tarvetta, pyysi sosiaalijohtaja Oiva Yli-Mannila Iida Saarta ryhtymään johtavaksi kodinhoitajaksi ja organisoimaan onnettomuusperheiden tuen tarvetta.

Iida kouluttautui johtavaksi kodinhoitajaksi syksyllä 1976 viisikymmentäkaksivuotiaana. Hän toimi aktiivisesti tehostetun perhetyön organisaatiossa ja laajenevan kodinhoitotoimen vetäjänä. Kodinhoitajien lukumäärä oli  noussut kymmeneen. Hän osallistui innokkaasti täydennyskoulutuksiin. Hän toimi   myös Kodinhoitajat ry:n Etelä-Pohjanmaan piirin piirimiehenä ja myös järjestön  valtakunnallisissa luottamustehtävissä.

Hän ei olisi halunnut jäädä eläkkeelle vielä kuusikymmentävuotiaana ja anoi jatkoaikaa. Sitä myönnettiin hänen pettymyksekseen vain kahdeksan kuukauden ajaksi, koska vasta oli  tehty päätös, että jatkoa myönnetään vain sosiaalisin perustein. Eläkkeelle jäätyään hän käytti tarmoaan vanhusten piirien vetämiseen. Hän kävi seurakuntien vanhusryhmien ohjaajien kurssin ennen eläkkeelle jäämistään ja  kulki usean vuoden ajan sivukylillä kerhoja pitämässä. Hän kävi myös eläkkeellä ollessaan kansalaisopiston tuntiopettajien perehdyttämiskurssin ja toimi tuntiopettajana Kauhajoen evankelisen opiston kotiavustajakurssilla.

Aktiivinen harrastaja ja järjestöihminen

Iida Saari oli perheetön. Luonteeltaan hän oli hyvin valoisa, seurallinen, huumorintajuinen ja aktiivinen. Kodin, erityisesti isoäidin ja äidin hengellinen perintö oli tärkeä osa hänen elämäänsä. Veljien lapsille hänen ja Anna-sisarensa koti oli aina avoin koti, samoin kuin lukuisille monenikäisille ystäville ja työtovereille.

Hän matkusteli mielellään ja  kävi useita kertoja myös USA:ssa Ohion valtiossa, jonne kaikki hänen kuusi enoaan ja tätiään olivat  vuosisadan vaihteessa lähteneet pienestä Saaren torpasta. Hänen äitinsä oli palannut sieltä Suomeen, muu laaja äidinpuoleinen suku oli Amerikoissa. Siirtolaissukulaisten esimerkki saattoi kannustaa häntäkin lähtemään pienestä torpasta parempien elinmahdollisuuksien hakuun.

Hän harrasti koko elämänsä ajan käsitöitä. Hänen käsissään valmistui runsas määrä virkattuja sängynpeittoja, pitsiverhoja, liinoja ja villasukkia, joita riitti sukulaisille ja ystävillekin.  Hän osallistui  mielellään monenlaisille kansalaisopiston kursseille työaikana ja varsinkin eläkkeellä ollessaan.

Hän osallistui aktiivisesti monien järjestöjen toimintaan. Erityisesti diakoniatyö oli hänelle tärkeätä. Hän oli Lapuan seurakunnan diakoniatoimikunnan jäsenenä vuosina 1969-1985 ja sen jälkeen puheenjohtajana vuodet 1985- 1990. Hän oli lisäksi yli kahdenkymmenen vuoden ajan Liuhtarin diakoniapiirin kylätoimikunnan aktiivinen jäsen, alkaen eläkkeelle jäämisestään vuonna 1985 aivan loppuvuosiin saakka. Hän oli myös SLEY:n  ja  Kristillisten eläkeläisten luottamustehtävissä . Mannerheimin Lastensuojeluliitto, Sydänyhdistys ja lähetystyö olivat myös hänelle läheisiä alueita.

Iida Saari sai  tehtävistään tunnustuksena mm Suomen valkoisen ruusun ritarikunnan 1 luokan mitalin 6.12. 1968, Sosiaaliturvan Keskusliiton hopeisen ansiomerkin 20.11.1973 ja kultaisen ansiomerkin  31.12. 1984 sekä Suomen Kaupunkiliiton kultaisen ansiomerkin 11.10.1981.

Kirjoitti Hilkka Niemelä

Julkaisuhistoria:

19.10.2012 Versio 1 AdminMuseo
19.10.2012 Nykyinen versio AdminMuseo