Itsenäisyyspäivä

Helemistä
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Itsenäisyyspäivä

Suomen itsenäisyyspäivää vietetään 6. joulukuuta. Eduskunta hyväksyi senaatin antaman itsenäisyysjulistuksen 6.12.1917.

Itsenäisyyspäivää vietetään Lapuallakin perinteisin menoin. Juhlallisuuksien järjestäjänä on kaupunki yhdessä tuomiokirkkoseurakunnan ja vuosittain vaihtuva kolmas järjestäjä, joka on yleensä vuosijuhliaan viettävä tai muuten ajankohtainen lapualainen yhteisö.

Itsenäisyyspäivän juhlallisuudet

Itsenäisyyspäivän jumalanpalvelukset on perinteisesti vietetty tuomiokirkossa klo 10 sekä Tiistenjoella ja Kauhajärvellä vuorovuosin toisessa klo 10 ja toisessa klo 12. Tuomiokirkon jumalanpalveluksessa avustaa perinteisesti Lapuan Mieslaulajat.[1]

Jumalanpalvelusten jälkeen suoritetaan kunniakäynnit sankarivainajien muistomerkeille. Tuomiokirkon kunniakäynnillä lasketaan neljä seppelettä: jääkärien, vapaussodan, talvi- ja jatkosodan sekä Karjalaan jääneiden muistomerkeille. Itsenäisyyspäivä on ainoa juhla, jolloin seppeleitä ei lähetetä kirkosta, vaan tilaisuus pidetään talvi- ja jatkosodan muistopatsaalla välittömästi jumalanpalveluksen jälkeen. Lyhyessä tilaisuudessa veisataan virsi, pidetään puhe, suoritetaan seppeleenlasku ja veisataan virsi.

Itsenäisyyspäivän juhla on viime vuosina järjestetty Lapuan yläkoululla, aiemmin myös esim. Lapuan Kristillisellä Opistolla. Juhlassa esiintyy perinteisesti Lapuan Musiikkiopiston Puhallinorkesteri. Juhlapuheen pitäjä on yleensä kytköksissä vuosittain vaihtuvaan kolmanteen järjestäjään.

Muita juhlallisuuksia

Päivää paria ennen itsenäisyyspäivää nuoret viettävät omia itsenäisyysjuhlia Nuorisotalolla. Useimmilla kouluilla vietetään omia itsenäisyyspäiväjuhlia 5.12.

Samana päivänä on vuodesta 2008 lähtien järjestetty Kristillisdemokraattien aloitteen pohjalta 9-luokkalaisten itsenäisyysjuhla kaupungintalon valtuustosalissa. Siihen kuuluu kaupunginjohtajan vastaanotto kaupungintalolla, puheita, syömistä ja tanssia. Paikalla ovat myös veteraanien edustajat.

Itsenäisyyspäivän aattona 5.12. järjestetään Lapuan Kristillisellä Opistolla maakunnalliset itsenäisyyspäivän aaton seurat. Järjestäjinä ovat Lapualla ja maakunnassa toimivat Kaatuneiden Omaiset, Sotaveteraani- ja Sotainvalidijärjestöt, Rintamanaiset, Sotilaspoika-, reserviläis- ja maanpuolustusjärjestöt sekä Veteraaniperinnetoimikunta, tuomiokirkkoseurakunta ja opisto. Seuroissa avustaa perinteisesti Lapuan Kristillisen Opiston kuoro.

Viittaukset

  1. Artikkeli perustuu kulttuurijohtajan Esa Honkimäen tiedonantoon 10.12.2012.