Kertomus käynnistä Klasi-Jussin parannuksilla

Helemistä
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lähteet
SKS, Kansanrunousarkisto. Tarinakilpa 147: 23, 1961.

Sen isäntämiähen, joka tämän kertoo, toista jalakaa oli ruvennu vähin erin porottelohon. Luullen sitä rometiisiksi, kihiriksi eli joksikin muuksi kualion merkiksi se oli sitä huusannu ja hoitanu ensin itte monilla lääkkehillä ja muiren neuvomiilla konstiilla.

Mutta kun ei tauti parannu, vaan paheni vuasi vuarelta, notta oli lopuuksi jo koko lailla paha, se lähti käymähän Ojukkankahalla, vaikkei tiänny Äijän noitumisihin uskuakkaan. Kaataan isännän tuamasta viinapotusta juamaklasin likipitään täytehen, se Äijä oli isännän nähären tuijottanu sinne klasihin jonkin aikaa ja sitten se oli ruvennu sanelemahan tiaknoosiansa.

”Muistakko sinä sitä tapausta nuan viis vuatta sitten”, oli Äijä alottanut, ”kun sinä menit sinne naapurin palavan saunan kokkihin, ja tua sun kipiä jalakas tuli siitä palavasta välikatosta läpi? Sinä säikährit siinä vähä, ja tua jalakakipu on hermosärkyä ja johtuu siitä tapauksesta”, oli ukko jatkanu viälä.

Mies kertoo silloon muistanehensa k.o. pikku tapauksen, ja ihimehellisintä oli se, jotta tua Äijä, jokei tuntenu häntä, viälä vähemmän tiäsi johonakin useeren peninkulumaan takana vuasia sitten sattunehesta saunan palosta, osas sen sanua justihin eikä melekeen siihen viinaklasihin kattomalla.

Siihen samahan aineehin sen ukon tekemällä lääkkeellä vaiva parani, eikä oo uusiintunu.