Kivikuppilan elokuvateatterit

Helemistä
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kivikuppilassa toiminut elokuvateatteri oli aikanaan ensimmäinen Lapualla. Sen alkuperäinen nimi oli Lapuan elävät kuvat, sittemmin se tunnettiin Kivitalon elävinä kuvina, Kullervona, Kimmona ja 1940-1960-luvuilla Kino Tapiona.

Lapuan ensimmäisiä elokuvia viimeistään vuodesta 1913

Sijaintipaikka
Kivikuppila (näytä kartalla)

Paikkakunnan ensimmäinen elokuvateatteri Lapuan elävät kuvat toimi Kivikuppilana tunnetussa rakennuksessa jo ainakin vuonna 1913. 1920-luvulla se sai nimekseen Kivitalon elävät kuvat. Myöhemmin se toimi myös nimellä Kullervo ja vuoden 1935 lopussa sen nimenä oli Kimmo.[1]

Armas Kiven omistamassa elokuvateatterissa koneenkäyttäjänä toimi Aaro Vihtori "Vikki" Määttä.

1940-luvulla Kivikuppilan  elokuvateatterin omistajaksi tuli vaasalainen elokuvamoguli Aleksander Vihore, joka omisti teatterit myös Vaasassa ja Maalahdessa. Teatterin uudeksi nimekseen Kino Tapion. Siellä oli noin 150 istumapaikkaa.

Kino Tapion konehuoneessa oli ahdas betoniputka. Raskaat Ernemann 2 -koneet, joita ei ollut lainkaan kiinnitetty pulteilla lattiaan, saattoivat ohi jopa luisua paikoiltaan ohi pyyhältävän junan täristäessä rakennusta. Kun elokuvia esitettiin erittäin paloherkillä nitraattifilmeillä ja koneissa oli hiilikaarilamput, oli myös pelkona, että koko systeemi leimahtaisi tuleen kesken kaiken. Nitraattifilmit vaihtuivat vähemmän paloherkkiin asetaattipohjaisiin 1950–1960-lukujen taitteessa.

Kino Tapio liittyy myös pienenä lenkkinä suomalaisen elokuvan  historiaan kun osittain Lapuallakin kuvatun ja elokuvakerhossammekin nähdyn "Härmästä poikia kymmenen" -elokuvan raakakopiot katsottiin siellä. Se oli tarkasti varjeltua työtä, sillä ei edes ovityttöjä päästetty katsomoon.

Tapion koneenkäyttäjäksi tuli vuonna 1947 Matti Piuhola, 17-vuotias nuorukainen. Hän toimitti sittemmin useita jo kadonneeksi luultuja elokuvia Suomen Elokuva-arkistoon. Hänen keräämäänsä kokoelmaan pidetään suoranaisena kansallisaarteena, joka sisältää maailmanharvinaisuuksiakin.


Kino Tapion toiminta loppui 1960-luvulla kun Kivikuppilan tilat siirtyivät virastotalon käyttöön.

Bio Monroen vuosikymmen

Kun Kivikuppilan naapurissa toiminut elokuvateatteri Vista lopetti toimintansa, vanhoissa Kivikuppilan tiloissa aloitettiin elokuvien näyttäminen uudelleen. Kino Tapio -nimeä ei monien toiveista huolimatta elvytetty, vaan uusi yritys sai nimekseen Bio Monroe. Nimi saatiin yleisöäänestyksellä.

Bio Monroe aloitti toimintansa elokuussa 1980. Sen omistajina toimivat Reijo Aho ja sittemmin Seppo Vierikko.

Kun rakennuksessa syttyi 1990-luvun alkupuolella tulipalo, Bio Monroe lopetti toimintansa. Muutaman vuoden tauon jälkeen se aloitti toimintansa samalla nimellä Vanhan Paukun Kulttuurikeskuksessa. Palossa vaurioitunut Kivikuppila purettiin loppuvuodesta 2005.

Julkaisuhistoria:

16.12.2013 Versio 1 AdminMuseo
16.12.2013 Versio 2 AdminMuseo
16.12.2013 Versio 3 AdminMuseo
22.1.2014 Nykyinen versio AdminMuseo

Viittaukset

1

Rauno Lepistö: Lapualaisia elokuvateattereita vuosien varrelta. helemi.lapua.fi . Viite koko artikkeliin.