Lapuan kaupunki

Helemistä
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sijaintipaikka
Lapuan kaupungintalo (näytä kartalla)
Yhteystiedot
Valtuustontie 8, 62100 Lapua

Puh. 06-4384 111 (vaihde)

Linkit
www.lapua.fi

Lapuan kaupunki on yksi Suomen kunnista. Kunnat vastaavat pääosasta julkista palvelutuotantoa.

Hallinto neljässä keskuksessa

Kaupungin ylin päättävä elin on Lapuan kaupunginvaltuusto, joka valitaan kunnallisvaaleissa joka neljäs vuosi. Kaupunginvaltuusto asettaa hallintoa valvomaan tarkastuslautakunnan sekä vaalitoimituksia varten keskusvaalilautakunnan.

Kaupunginvaltuuston käsittelemät asiat valmistelee kaupunginhallitus, joka myös vastaa kaupungin hallinnosta ja taloudesta. Lisäksi kaupunginhallitus valvoo kaupungin etua, edustaa kaupunkia ja käyttää sen puhevaltaa.

Lapuan kaupungin varsinaisesta palvelutuotannosta vastaa neljä palvelukeskusta: hallintokeskus, perusturvakeskus, sivistyskeskus ja tekninen keskus.

Palvelukeskusten toimintaa johtavat luottamushenkilötoimielimet seuraavasti:

  • hallintokeskus: kaupunginhallitus
  • perusturvakeskus: perusturvalautakunta ja sen yksilöhuoltojaosto
  • sivistyskeskus: sivistyslautakunta ja Hautasen koulun johtokunta
  • tekninen keskus: tekninen lautakunta ja sen yksityistiejaosto sekä ympäristölautakunta

Palvelukeskusten päälliköinä toimivat talousjohtaja, perusturvajohtaja, sivistysjohtaja ja tekninen johtaja. Heidän esimiehensä on kaupunginjohtaja. Palvelukeskusten johtajat ja muut keskeiset virkamiehet muodostavat kaupunginjohtajan johdolla toimivan kaupungin johtoryhmän.

Oma pitäjä vuodesta 1581, kaupunkina vuodesta 1977

Lapuan kaupungin historia voidaan juontaa vuoteen 1581, jolloin lapualaiset talonpojat saivat kuninkaalta luvan erota Kyrön kirkkoherran alaisuudesta ja muodostaa oman kirkkoherrakunnan tai pitäjän. Seurakunta vastasi kaikista maallisten asioiden hoitamisesta aina vuoteen 1869, jolloin kuntauudistuksessa perustettiin Lapuan kunta.

Kunnan tehtävät lisääntyivät vähitellen. Vuosikymmenien kiistelyn jälkeen koko Lapuan kunnan alue muuttui kauppalaksi vuoden 1964 alusta. Kun kauppalat lakkautettiin kuntamuotona, Lapua muuttui kaupungiksi vuoden 1977 alusta.