Lapuanliike

Helemistä
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Lapuanliike oli vuosina 1929–1932 toiminut oikeistoradikaali kansanliike. Sen keskeinen päämäärä oli kommunismin vastustaminen.

Liike muotoutui marraskuussa 1929 Lapualla tapahtuneen paikallisväestön ja kommunistinuorten yhteenoton seurauksena järjestetyissä kansalaiskokouksissa. Se oli alkuvaiheessaan leimallisesti yleisporvarillinen, kommunisminvastainen kansanliike. Se organisoitui useamman yhdistyksen kautta, mutta ei koskaan toiminut puolueena.

Keväällä 1930 liike radikalisoitui, ja menetti maltillisten tuen. Väkivaltaisuudet esiintyivät erityisesti omavaltaisina kyydityksinä eli muilutuksina sekä työväentalojen sulkemisena. Valtansa huipulla lapuanliike oli kesällä 1930. Heinäkuussa 1930 järjestettiin yli 12.000 miehen talonpoikaismarssi Helsinkiin. Samana vuonna eduskunta hyväksyi liikkeen ajamat kommunismin vastaiset lait.

Liikkeen radikaali linja alkoi saada yhä enemmän vastustusta erityisesti entisen presidentin K. J. Ståhlbergin kyydityksen jälkeen. Epäonnistuneen Mäntsälän kapinan jälkeen helmi-maaliskuussa 1932 liike lakkautettiin. Sen seuraajaksi perustettiin Isänmaallinen Kansanliike IKL.

Lapuanliikkeen johtaja oli lapualainen maanviljelijä Vihtori Kosola. Liikkeen päämaja sijaitsi Kosolassa, jossa myös tehtiin liikkeen julkaisuja. Muita keskeisiä lapualaisia vaikuttajia lapuanliikkeessä olivat erityisesti kirkkoherra K. R. Kares ja Yhteiskoulun johtaja Hilja Riipinen.