Pajakappelin pronssienkeli

Helemistä
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Pronssienkeli on Vanhan Paukun Kulttuurikeskuksen Pajakappelissa sijaitseva patsas. Sen on tehnyt kuvanveistäjä Kari Ovaska ja se hankittiin kappeliin kansalaiskeräyksellä.

Haastekeräys taiteilijan kuoleman jälkeen

Pronssienkeli Pajakappelissa yläikkunan alla vasemmalla.
Sijaintipaikka
Pajakappeli (näytä kartalla)
Yhteystiedot
Osoite: Kustaa Tiitun tie 1, 62100 Lapua.
Linkit
www.vanhapaukku.fi/pajakappeli

Lapualla kasvanut ja koulunsa käynyt kuvanveistäjä Kari Ovaska työskenteli usein kesäisin Lapualla. Hän oli tulossa pitämään kesällä 1995 näyttelyä Vanhalle Paukulle, jota alettiin peruskorjata kulttuurikeskukseksi. Sairauden vuoksi Ovaska ei kuitenkaan päässyt itse paikalle ja menehtyi vain muutama päivänä näyttelynsä avaamisen jälkeen. Näyttelyn nimenä oli enteellisesti Elämäni varrelta.[1]

Vuonna 1996 perustettiin Alajoen kytötuvalla Kulttuuriyhdistys Nurkkakivi. Se osti Lapuan näyttelyssä olleen pronssiveistoksen kuvaveistäjän leskeltä Elli Ovaskalta. Kauppahinta 100.000 mk kerättiin haastekeräyksellä.

Lapua-Säätiö antoi haastekeräykselle ilmaisen tilan Lapuan Linkistä. Lapuan Osuuspankki ja Merita Pankki puolestaan hoitivat maksuliikenteen veloituksetta. Keräykseen osallistui satoja yksityishenkilöitä ja kymmeniä yhdistyksiä. Suurimmat lahjoittavat olivat Lapuan naisyhdistys 15.000 mk, Puolustusministeriö 15.000 mk, Lapuan tuomiokirkkoseurakunta 10.000 mk, Lapuan räjähdysonnettomuuden katastrofirahasto 10.000 mk, Lapuan kaupunki 8.600 mk ja Lapuan Sähkö 3.000 mk.

Pronssienkeli sijoitettiin pajakappeliin heinäkuussa 1998. Nurkkakivi ry luovutti sen Lapuan kaupungin omistukseen ja hoitoon helmikuussa 1999. Luovutuskirjassa lukee: "Auttakoon tämä veistos lapualaisia sukupolvesta toiseen tottelemaan luonteensa parhaita puolia ja kestämään elämän koleikkotaipaleilla sen mikä kestää pitää."

Julkaisuhistoria:

29.11.2012 Versio 1 AdminMuseo
16.7.2013 Nykyinen versio AdminMuseo

Viittaukset

1

Lapuan Sanomat 16.2.1999. (viite koko artikkeliin)