Teatteri Lapua

Helemistä
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Linkit
Kotisivut: www.teatterilapua.fi/

Teatteri Lapua on lapualainen harrastajateatteri. Sen hallinnollinen nimi on Lapuan Harrastajanäyttelijät ry.

Puolensataa ensi-iltaa vuodesta 1978[1]

Lapuan Harrastajanäyttelijöiden alkuna oli Lapuan Speleihin 1978 tehty, Arvo Ketolan kirjoittama näytelmä Ketoolan Jukka. Yhdistys alkoi toimia heti sen jälkeen, mutta rekisteröitiin vasta syksyllä 1981. Vuonna 1982 tehtiin peräti Amerikan-kiertue.

Aluksi teatteri toimi Lapuan nuorisotalossa ja Ränkimäen talomuseolla. Vuonna aloitettiin toiminta Hourunkosken kesäteatterissa, jonka toiminta kuitenkin loppui kun osa kesäteatterialueesta jäi tielevennyksen alle 2009.

Kesäteatteri siirtyi Vanhan Paukun Kulttuurikeskukseen, jonne teatteri oli perustanut sisäteatterin ja toimitilat vuonna 2001. Kesäteatteri sai nimekseen luontevasti Vanhan Paukun Kesäteatteri.

Vuonna 2005 lapualaiset harrastajateatteriryhmät yhdistyivät nimen Teatteri Lapua alle. Sitä käytetään teatterin nimenä, mutta yhdistyksen virallinen nimi on edelleen Lapuan Harrastajanäyttelijät.

Teatteri on tuottanut vuodesta 1978 lähtien lähes 50 ensi-iltaa, joista kymmenkunta kantaesitystä. Näistä laajin oli Arvo Salon Lapualaisooppera vuonna 2001.

Esityksistä Antti Tuurin Punakantiset kirjat (2004) ja Heikki Salon Ilimari Jauhiaasen teräksinen takavyö (2005) teatteri on saanut Suomen Harrastajateatteriliiton kantaesityspalkinnot. Se on esiintynyt useita kertoja myös Seinäjoen Harrastajateatterikesässä.

Julkaisuhistoria:

11.7.2013 Nykyinen versio AdminMuseo

Viittaukset

1

Esa Ruuskanen & Teppo Ylitalo: Lapuan historia 3. Lapuan kaupunki ja Lapuan tuomiokirkkoseurakunta 2010. s. 438-439; Teatteri Lapuan nettisivut teatterilapua.fi Luettu toukokuussa 2013. (viite koko artikkeliin)