Ulla-Maija Saikkonen-Mahne: Puhe Kiviristin muistomerkillä Lapuan Päivillä 2013

Helemistä
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Hyvinvoiva entinen kiviristiläinen Ulla-Maija Saikkonen-Mahne

Puhe kunniakäynnillä Kiviristin muistomerkillä Lapuan Päivillä 14.7.2013.


Tänään, Lapuan Päivänä, tunnustan olevani kiviristiläinen.

Noin 45 vuotta sitten meitä lähistöllä olevan ammattikoulun alueella asuvia lapsia oli paljon. Tulimme usein  tänne Kiviristille leikkimään. Paikka oli toisaalta turvallinen, koska tämä on aidattu ja portin pystyi laittamaan kiinni. Toisaalta tämä oli hieman jännittäväkin paikka, koska tämä liittyi sotaan. Leikimme tietenkin usein armeijaa marssimme järjestyksessä poluja pitkin. Meillä oli myös leikki nimeltään ”kaupunki”. Talvella tallasimme lumeen kadut ja sitten tuohon lähipellolle teimme kirkon, koska joka kaupungissa piti olla kirkko. Kyllä meiltä sitten tietenkin toimivan kirkon pappikin löytyi. Taisimme olla aikaamme edellä, koska meillä oli naispappi.

Se yhteys, mikä meillä lapsilla oli, tuntuu tänäkin päivänä aivan eriskummallisen ihanalta. Toki aika kultaa muistot ja voihan tuon muistomerkin sanoja lainatakseni sanoa meistä lapsista: tapeltiin tässä, lapsoset Lapuan...arkea siis löytyi, mutta silti, yhteys ja ykseys oli meidän voimavara. Olimme lapsia, meitä oli paljon, olimme erilaisista perheistä ja mutta halusimme leikkiä yhdessä.

Aika kului ja pyrin Kiviristin yhteiskouluun. Koulu tuntui hienolta ja isolta. Eikä tarvitse kuin katsoa tuonne päin ja todeta, että ihan samalainenhan se on vieläkin!!? Silloin tosin ei ollut liikuntasalin katossa linnunpesää. Vaikka tuon monumentin ulkokuoret ovatkin olleet samanlaiset vuosikymmenestä toiseen, niin ne ihmiset siellä sisällä ovat saaneet aikaan sen, että koulussa on silti ollut hyvä olla. Toivokaamme kuitenkin, että hienon, sisällä toimivan yksikön ympärille saataisiin pikaisesti uudet, terveet ulkokuoret. Kiviristissä siis toimi ja uskon, että vieläkin toimii, ykseys ja yhteys.

Luin Lapua-Seuran sivuilta, että maaliskuun vallankumous 1917 vapautti Suomessa yleistä ilmapiiriä ja mahdollisti Lapuan Päivien järjestämisen, joka oli ollut tietyistä syistä nk. tauolla. Juhlan sisältönä oli itsenäisyyden välittäminen. Lainaus: ”Mukana olivat eri aatesuunnat silloisesta työväenyhdistyksestä nuorisoseuraan, ja korostettiin kansan yksimielisyyttä ja voimakasta itsenäisyystahtoa yli puoluerajojen. Lapuan Päivää ovat parhaimmillaan kantaneet isänmaallisuus yli puoluerajojen, kotiseudun arvon korostaminen, menneisyyden ottaminen rakennuspuiksi tulevaisuudelle. Kaikkea tätä mekin tarvitsemme. Eli kuten 1930-luvun juhlapuhuja kärjisti: lapualaiset riitelivät syksyt ja talvet, mutta keväällä perustettiin Lapuanpäivä toimikunta ja ajateltiin vain isänmaata!”

Tässä meillekin ohjetta tähän päivään: riitelyt on riidelty ja nyt töihin! On sitten kyseessä mikä tahansa puolue, ne kaikki koostuvat ajattelevista ja tuntevista ihmisistä. Voisi ajatella, että kun tuolloin 1917 oli kysessä ”isänmaa ja Suomen itsenäisyys”, nyt vastaava tilanne on meidän isiemme maat, nämä pellot ja pientareet. Kenelle ne tulevat kuulumaan? Mitä teemme ja miten tulemme toimimaan? Kyseessä on nyt, 2013, ”isiemme maat ja Lapuan itsenäisyys”.

Tappelit tässä sankarit Suomen heittivät henkens, eest` oman maan. Poikansa patsaan nostivat heille. Vannoen vuorons kuollansa näin.

Aikaa on vierähtänyt siitä lapsuus- ja nuoruusajasta. Nyt 45 vuotta myöhemmin, seison tässä Kiviristin kummulla, itsenäisessä Suomessa, hyvinvoivana entisenä kiviristiläisenä. Kiitollisena siitä, mitä muut vuosisatojen ja -kymmenten kuluessa ovat tehneet ja saaneet aikaan ja toiveikkaana siitä, että myös meistä nykyisistä toimijoista ja päättäjistä voitaisiin joskus sanoa: heidän valttinaan oli yhteys ja ykseys. Lapuan Päivien pito jatkukoon vielä sukupolvista sukupolviin!