Virkistysuimala Sateenkaari

Helemistä
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sijaintipaikka
Virkistysuimala Sateenkaari (näytä kartalla)
Linkit
Kotisivut: www.lapua.fi/web/?c=42

Virkistysuimala Sateenkaari on urheilutalon yhteydessä toimiva uimahalli. Sateenkaaressa on suomalaiset saunat, yhteinen höyrysauna, poreallas, kylmäallas, lasten leikkiallas, opetusallas ja iso allas.

Uimahallista Virkistysuimalaksi[1]

Lapualla koettiin tarvetta ympärivuotiseen uimatilaan jo varhain, mutta tositoimiin ryhdyttiin 1960-luvun puolivälin jälkeen. Uimahallin perustamiseksi nimitettiin vuonna 1967 paikallisista urheiluseurojen aktiiveista koostuva toimikunta. Kauppala liittyi siihen seuraavana vuonna.

Uimahallin puolesta puhui vahvasti mm. kauppalanjohtaja Kimmo Karttunen, mutta vähävesistöisellä seudulla oli paljon niitäkin, jotka pitivät kallista uimahallia turhana.

Vuonna 1970 opetusministeriö lupasi rahoittaa Lapuan uimahallia veikkausvoittovaroin, silllä Lapuan väestöpohja oli riittävä ja vähävesistöisellä seudulla hallille olisi todellinen tarve. Kauppalanhallitus tuki uimahallin rakentamista kiireellisenä, mutta valtuustossa nopeutettu aikataulu voitti äänestyksessä vain niukasti. Varsinkin sivukylissä uimahallia pidettiin tuhlailuna.

Uimahallin paikastakin tuli kiistaa. Sitä kaavailtiin vuoroin Simpsiölle Kiviristin koulukeskuksen yhteyteen, keskusurheilukentän viereen tai joenrannalle Liuhtariin. Lapuan kaavoitusta luonut Ahti Korhonen asettui selvästi keskusurheilukentän puolelle. Sen viereen uimahalli nousikin vuonna 1973.

Uimahallin suosio oli alusta lähtien suuri. Avajaisvuonna kävijöitä oli keskimäärin 300 päivässä. Suurinta suosio oli lasten keskuudessa, mutta vähitellen aikuisten osuus alkoi kasvaa. Uimakoulujen pidon aloitti MLL.

Uimahalli uusittiin perusteellisesti vuonna 1995, jolloin siitä muodostettiin Virkistysuimala Sateenkaari.

Julkaisuhistoria:

10.7.2013 Nykyinen versio AdminMuseo

Viittaukset

1

Esa Ruuskanen & Teppo Ylitalo: Lapuan historia 3. Lapuan kaupunki ja Lapuan tuomiokirkkoseurakunta 2010. s. 328.