Rauha Karvala

Helemistä
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Rauha Karvala

Rauha Karvala
Rauha Raakel Karvala, o.s. Tyynismaa
Opettaja, luottamushenkilö
Syntynyt
30.6.1945 Lapua

Rauha Raakel Karvala, o.s. Tyynismaa on lapualainen eläkkeellä oleva opettaja, yrittäjä ja luottamushenkilö.

Osallistuva ja jämpti opettaja

Rauha Karvala on tehnyt työuransa opettajana ja yrittäjänä. Koulutukseltaan hän on merkonomi.[1]

”Lukion viimeinen luokka jäi kesken, kun menimme naimisiin ja kolme tytärtämme syntyi kolmena vuonna peräkkäin. Kova hinku oli jatko-opiskeluihin, silloin kansakoulunopettaja oli toiveammatti, mutta se osoittautui aika mahdottomaksi kolmen pienen lapsen kanssa. Lisäksi olin nainut yrittäjän, joka toi lisää töitä”, Karvala muistelee.

”Kävin jonkun aikaa Vaasan kauppakorkeakoulussa ylimääräisenä opiskelijana, mutta jaksaminen hiipui. Seinäjoen kauppaoppilaitoksen kävin, kun lapset olivat 1-, 2- ja 3-vuotiaita.”

”Ensimmäisiin opettajan hommiin minua pyydettiin Lapuan yhteislyseoon 1968 ja siitä lähtien on joko pyydetty sijaiseksi tai olen itse hakenut niitä töitä. Niihin töihin on aina ollut hinku. Opiskelin Jyväskylän yliopistossa töiden ohella, ajatuksena vielä valmistua opettajaksi. Työt ja elämäntilanteet kuitenkin veivät mukanaan, joten opinnot jäivät kesken. Olen kuitenkin tyytyväinen menneeseen."

”Koulumaailmassa olen toiminut erilaisissa opetustehtävissä yli 30 vuotta, josta Lapuan kaupungin palveluksessa yli 20 vuotta 1975–2001, ala-asteilla vs. tai väliaikaisena luokanopettajana ja erityisopetuksessa sekä yläasteella vs. erityisopettajana, opinto-ohjaajana, biologian- ja maantiedon opettajana sekä monissa muissa aineissa lyhyempiä jaksoja.”

”Seinäjoen kauppaoppilaitoksessa olen toiminut 1972–1975 liiketoiminnan ja maantiedon tuntiopettajana, Seinäjoen Ammattikoulussa sivutoimisena tuntiopettajana varaosamyyjälinjalla 1974–1975. Härmänmaan ammatti-instituutissa 2001–2008 ensin aloitin rästipaja-toiminnan Nuorten elämänhallinnan projektissa ja sen jälkeen aloitin erityisopetuksen suunnittelun ja toteuttamisen ns. ATTO-aineissa (kielet, matematiikka, reaaliaineet) ja Koulutuskeskus Sedussa 2009–2010 sama työ jatkui eläkeikään saakka kesään 2010.”

”Halu opettajan töihin on johtunut kahdesta syystä: 1. Tunsin olevani juuri sellaisessa työssä, joka oli unelmani. 2. Lisäansiot olivat tarpeellisia ja tervetulleita.”

”Jokainen työ ja uudet työyhteisöt, joissa olen ollut, ovat olleet valtava voimavara ja rikkaus, mutta myös haaste. On joutunut opettelemaan koko ajan uutta, ei ole tarvinnut pitkästyä. Olen viihtynyt todella hyvin työelämässä, aina ei ehkä ole ollut kivaa, tämän päivänä sanontaa lainatakseni, mutta ei työn tarvitsekaan olla aina kivaa, totta kai viihtyä työssä saa.”

”Työelämäni on ollut haasteellista, kun ei ole ollut vakituista työpaikkaa. Joka vuosi on joutunut mittauttamaan, saanko töitä, tarvitaanko, etupäässä on tarvittu. Erilaiset työtehtävät ja työkaverit ovat pitäneet virkeänä, yksitoikkoisuuden vaaraa ei ole ollut.”

”Tähän voisin kertoa erään hauskan yksityiskohdan. Vuotta ennen eläkkeelle pääsyä olin ekakertaa työhaastattelussa Sedussa ja toimitin ensimmäisen rikosrekisteriotteeni työnantajalle.”

”Yrityselämässä yrittäjän puolisona olen saanut oto:na kokemusta ja näkemystä pienyrityksen koko toiminnasta ja työnkirjosta. Töihini monen vuosikymmenen ajalta on kuulunut mm. osto- ja myyntitehtäviä, asiakaspalvelutehtäviä, toimistotöitä, kuten ATK-pohjainen kirjanpito, osto- ja myyntireskontran hoito, kassapalveluja, henkilöstön hyvinvointiin kuuluvia asioita sekä tietenkin siivoustöitä.”

”Rakkain harrastus on golf, johon hurahdin noin 20 vuotta sitten. Kuntosalia harrastan nyt eläkeiällä. Saan tehdä kirjanpito- ym. toimistotöitä ilokseni ja muiden avuksi.”

”Luottamustehtäviin alun perin on pyydetty mukaan ja luottamus kuntalaisilla mittautettu, toisiin on vain ajautunut. Olin heti valtavan kiinnostunut oppimaan aivan uudenlaisia asioita. Ihan sama kuin töissäkin, luottamustehtävissä on tullut eteen vaikeitakin asioita, mutta jotka ovat rikastuttaneet ja vahvistaneet. Olen saanut paljon ystäviä, oppinut, että luottamustehtävissä ei riitele kuin asiat. Ne ovat myös olleet henkireikä muulle elämälle. Perheeltä tietenkin luottamustehtävissä kulunut aika on ollut pois, joka joskus surettaa. Mutta minä voin sanoa, että olen nauttinut noista vuosista, vaikka yksin ei paljon aikaan saakaan, niin kuin ehkä aluksi luuli.”

”Olen aina ollut osallistuva, avoin, seurassa toimeentuleva, asioihin paneutuva, jämpti ja pikkutarkkakin”, Karvala pohtii. ”Perhe ja lastenlapset ovat tärkeä voimavara. Tietenkin terveys on suuri lahja, osaanko vain arvostaa sitä kylliksi.”

Rauha Karvalan vanhemmat ovat Hilja ja Erkki Tyynismaa. Hän on naimisissa Juhani Karvalan kanssa. Heillä on kolme tytärtä.

Keskeisiä luottamustehtäviä

Lapuan kaupunki

 • kaupunginvaltuutettu 1989–1996 (kok.)
 • kaupunginhallituksen jäsen 1989–1990 ja 1993–2000
 • elinkeinolautakunnan jäsen 1985–1988
 • teknisen lautakunnan jäsen 2005–2008
 • kaupunginhallituksen edustaja perusturvalautakunnassa
 • vero- ja tutkijalautakunnan jäsen
 • kutsuntalautakunnan jäsen
 • useiden kaupunginhallituksen nimittämien toimikuntien jäsen

Etelä-Pohjanmaan Korkeakouluyhdistys

 • hallituksen jäsen

Lapuan Osuuspankki

 • hallituksen jäsen 17 vuoden ajan, osan ajasta varapuheenjohtajana

Lapuan Yrittäjänaiset

 • hallituksen jäsen, puheenjohtaja 5 vuoden ajan

Lapuan Yrittäjät

 • kaupunginhallituksen edustaja hallituksessa

Palkintoja ja huomionosoituksia

 • Yrittäjänaisten Keskusliiton kultainen ansiomerkki
 • Suomen Yrittäjien hopeinen ansiomerkki

Julkaisuhistoria:

24.6.2013 Nykyinen versio Teppo Ylitalo

Viittaukset

1

Rauha Karvala 20.2.2013. (viite koko artikkeliin)